США розглядають призупинення деяких санкцій проти Білорусі в обмін на шлях для зерна з України - ЗМІ

П'ятниця, 20 травня 2022, 08:09

У Сполучених Штатах розглядають тимчасове призупинення санкцій проти Білорусі, щоб спонукати Лукашенка погодитись дозволити експорт зерна з України через білоруську залізницю до портів країн Балтії.

Про це повідомляє The Wall Street Journal, цитуючи посадовців США, які говорили на умовах анонімності.

Як йдеться у матеріалі видання, генсек ООН Антоніу Гутерреш та США нібито обговорюють маршрут для експорту сільськогосподарської продукції з України через Білорусь до литовської Клайпеди як найбільш зручну альтернативу традиційному маршруту через українські чорноморські порти. 

Блінкен: Росія використовує продовольство як зброю

Щоб зацікавити самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка піти назустріч у цьому питанні, розглядається призупинення на пів року санкцій проти білоруських державних компаній-виробників мінеральних добрив, які запровадили у 2021 за репресії всередині країни і провокування Лукашенком штучної міграційної кризи.

В експертних колах кажуть, що самого лише "білоруського коридору" та інших маршрутів через Європу недостатньо, щоб компенсувати неможливість експорту через чорноморські порти.

Як відомо, Україна - серед провідних експортерів зернових, кукурудзи, соняшника та олії. Повномасшабна війна та блокада традиційних маршрутів експорту сільськогосподарської продукції загрожує продовольчою кризою для багатьох країн, які значною мірою залежали від українського експорту.

Країни Групи семи обговорюють між собою, як можливо розблокувати експорт зерна з України, а ЄС вже запропонував план підтримки експорту української сільськогосподарської продукції. 

За інформацією ЗМІ, Білий дім працює над тим, щоб передати Україні сучасні протикорабельні ракети та допомогти подолати російську морську блокаду.

Читайте також: Якої допомоги ЄС потребує Україна, щоб зберегти свій експорт,

а також: Заблоковані порти – не вирок. Куди Україна перенаправляє експортні потоки і що з цього виходить.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.