"Газпром" припинить постачання газу Фінляндії з суботи

П'ятниця, 20 травня 2022, 14:16

Фінляндія отримала повідомлення від російського газового монополіста "Газпром" про припинення поставок газу з ранку суботи 21 травня через відмову розраховуватися за газ у рублях. 

Як повідомляє Reuters, про це заявила фінська держкомпанія Gasum, пише "Європейська правда".

Gasum не погодилася на вимогу Росії платити за придбаний газ у рублях. Припинення постачання обіцяють з 7 ранку. 

У Єврокомісії наголосили, що вимога оплати за російський газ у рублях є обходом санкцій

"Дуже прикро, що постачання природного газу згідно з нашим контрактом будуть призупинені. Але ми ретельно підготувалися до цього сценарію, і якщо з газотранспортною системою не буде проблем, ми будемо спроможні забезпечувати газом усіх наших клієнтів у наступні місяці", - заявив керівник компанії Міка Вільянен. 

Gasum забезпечуватиме постачання з інших джерел завдяки газопроводу Baltic connector, який сполучає Фінляндію та Естонію. Він проходить від естонського портового міста Палдіскі до муніципалітету Інкоо на південному узбережжі Фінляндії та надає країні доступ до латвійських сховищ природного газу.

17 травня Gasum вирішила подати до суду на російську компанію "Газпром експорт" через вимогу платити за газ у рублях. Тоді ж у фінській компанії заявили, що допускають припинення поставок з 20-21 травня. 

Нагадаємо, в Єврокомісії заявили, що розрахунки європейських енергетичних компаній з "Газпромом" мають відбуватися у євро

Раніше за відмову платити за газ у рублях "Газпром" відмовився постачати газ Польщі та Болгарії.

Читайте також: Швидше за санкції: чим завершиться газова війна між Росією та ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.