Ердоган продовжує опиратися вступу Фінляндії і Швеції в НАТО

П'ятниця, 20 травня 2022, 16:26

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган знову заявив, що за нинішніх умов Анкара не може дати згоди на вступ Швеції та Фінляндії до НАТО.

Про це він сказав у бесіді з журналістами після п'ятничної молитви у Стамбулі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на турецьке державне агентство Anadolu.

Ердоган повідомив, що обговорив у п’ятницю тему заявки Стокгольма та Гельсінкі з прем'єром Нідерландів, а на суботу заплановані переговори з представниками Британії та Фінляндії.

Британія бачить спосіб зняти вето Туреччини на вступ Фінляндії і Швеції в НАТО

Ердоган підкреслив, що тема боротьби з тероризмом для Анкари – це "не розмите питання".

За його словами, у ЄС дотримуються "подвійних стандартів" у питанні боротьби з терористичною організацією РКК та її відгалуженнями, що становлять реальну загрозу для національної безпеки Туреччини.

Мовляв, у ЄС визнають РКК терористичною організацією, але не вважають таким сирійське крило цієї організації – YPG, сказав Ердоган.

За його словами, "активну підтримку терористам" надають у Німеччині, Фінляндії та Швеції.

"Терористи активно діють у Швеції та Фінляндії, і особливо у Німеччині. Коли Туреччина вимагає їхньої видачі, нам відмовляють. Про неприпустимість такого підходу ми неодноразово заявляли на двосторонніх переговорах. Туреччина довгі роки веде боротьбу із цими терористами", - заявив Ердоган.

Фінляндія та Швеція в середу офіційно подали заявку на вступ до НАТО, але Туреччина заявила, що заблокує їх прийняття, звинувачуючи країни у підтримці угруповань, які вона вважає терористами.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг сподівається, що заперечення Туреччини проти заявок Швеції та Фінляндії на членство в Альянсі будуть прояснені протягом кількох тижнів.

Про те, як змінить приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО безпекову ситуацію у Європі, які труднощі можливі у цьому процесі та що це змінює для України - у статті Двері НАТО відкриваються: що змінює для України вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.