У Раді Європи обіцяють зробити все, щоб РФ понесла відповідальність за порушення прав людини в Україні

П'ятниця, 20 травня 2022, 17:46

Комітет міністрів Ради Європи засудив всі порушення Росією прав людини та міжнародного права, включаючи напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру в Україні, пообіцявши мобілізувати всі можливості для притягнення РФ до відповідальності.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні Ради Європи за підсумками засідання Комітету Ради міністрів.

Наприкінці зустрічі, де наслідки російської агресії проти України були в порядку денного, міністри закордонних справ 46 держав-членів Ради Європи вирішили, що організація не повинна виходити з кризи ослабленою, а навпаки, посиленою.

"Підтверджуючи тверде засудження всіх порушень Росією прав людини та міжнародного права, включаючи напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру в Україні, а також на культурну та релігійну спадщину, міністри закликали Росію негайно припинити агресію, вивести свої окупаційні війська з території України і звільнити всіх викрадених мирних жителів, у тому числі примусово переміщених на територію Російської Федерації" - йдеться у повідомленні.

"Міністри пообіцяли мобілізувати всі можливості Ради Європи для забезпечення повної відповідальності Російської Федерації за вчинені порушення прав людини" - заявили в Раді Європи.

Комітет міністрів також підтвердив свою повну підтримку та солідарність з Україною та свою непохитну відданість незалежності, суверенітету та повазі територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Міністри також вирішили ухвалити скоригований План дій для України (2018-2022), що включає заходи щодо захисту переміщених осіб, підтримки юридичних працівників, надання консультацій щодо Європейської конвенції з прав людини, документування порушень прав людини, захисту прав дітей, боротьби з насильство щодо жінок і торгівля людьми, захист уразливих груп, у тому числі ромів, та запобігання дискримінації, а також заходи щодо підтримки українських ЗМІ та судової влади.

Комітет міністрів також розгляне питання про проведення 4-го саміту глав держав і урядів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.