Соціалісти Молдови обурилися через заяву глави МЗС Британії про озброєння країни

Понеділок, 23 травня 2022, 10:46

Партія соціалістів Молдови висловила обурення через слова міністра закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс про те, що Молдову варто "екіпірувати відповідно до стандартів НАТО", щоб захистити від агресивної Росії.

Про це йдеться у заяві соціалістів 23 травня, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

У опозиційній до чинної влади партії заявили, що заява Трасс може загострити ситуацію у регіоні.

Санду не бачить загрози втягнення Молдови у війну

"Насамперед привертає увагу той факт, що ці слова були озвучені без будь-якого публічного обговорення з представниками вищого керівництва Молдови. Крім того, навіть якщо подібна заява була продиктована бажанням допомогти нашій країні, насправді вона лише посилила ситуацію в регіоні", — йдеться у заяві Партії соціалістів Молдови.

"Якщо ж консультації між Молдовою та Великою Британією та/або іншими країнами НАТО мали місце та мали закулісний характер, за спиною народу Молдови, Партія соціалістів рішуче їх засуджує та вимагає від апарату президента, уряду, міністерства закордонних справ та європейської інтеграції, парламентської більшості негайно дати пояснення широкому загалу", - додали у партії.

У міністерстві закордонних справ та євроінтеграції повідомили виданню, що найближчим часом представлять реакцію на заяву МЗС Великої Британії.

Ліз Трасс заявила 20 травня, що Велика Британія обговорює із союзниками можливості підтримки країн, які не в змозі самі забезпечити захист на випадок військового вторгнення. За її словами, вона хотіла б, щоб Молдова була екіпірована за стандартами НАТО, і зараз ця тема обговорюється із союзниками.

Президентка Мая Санду 27 квітня заявила, що Молдова має докласти всіх зусиль для створення професійної та сучасної армії. І для цього, на думку Санду, Молдова має запозичити досвід інших нейтральних держав щодо зміцнення збройних сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.