США підтримують зближення Косова з НАТО

П'ятниця, 27 травня 2022, 14:53

Сполучені Штати підтримують наміри Косова долучитися до програми НАТО "Партнерство заради миру".

Про це заявила постійна представниця США при НАТО Джуліан Сміт, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Сполучені Штати підтримують інтеграцію Косова в європейські та євроатлантичні організації та інституції. Ми вважаємо, що країни повинні мати право самі визначати, в яких союзах і об’єднаннях вони беруть участь", - зазначила Сміт.

Вона, проте, нагадала, що рішення про приєднання Косова до програми "Партнерство заради миру" має ухвалюватись усіма членами Альянсу.

"Усе, що відбувається в НАТО, відбувається завдяки консенсусу… де на це мають погодитись 30 держав. Тож якщо Косово вирішить приєднатись до "Партнерства заради миру", це рішення має бути ухвалене консенсусом", - підкреслила дипломат.

Сміт наголосила, що Сполучені Штати непокояться через мир і безпеку на Західних Балканах. "Тож США підтримують прагнення й зусилля Косова долучитися до "Партнерства заради миру", - підсумувала вона.

Програма "Партнерство заради миру" була створена НАТО у 1994 році для військової співпраці з державами, які не є його членами.

Нагадаємо, після вторгнення Росії в Україну парламент Косова схвалив резолюцію з проханням до уряду розпочати переговори про членство в НАТО.

У середині березня президент Косова Вйоса Османі попросила президента США Джо Байдена використати вплив Вашингтона в країнах-членах НАТО, щоб допомогти її країні приєднатися до Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: