Сійярто: санкції проти нафти з РФ поставлять під загрозу енергобезпеку Угорщини

Вівторок, 3 травня 2022, 10:16

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не голосуватиме за санкції, які зроблять неможливим транспортування до неї російського газу і нафти.

Про це він заявив під час візиту до Казахстану, повідомляє "Європейська правда" правда з посиланням на MTI.

Глава міністерства зазначив, що хоча Угорщина досі голосувала за всі санкції в Європейському Союзі, вона все ще стикається з "несправедливими" нападами.

"Одна з причин цього, безумовно, полягає в тому, що ми чесно говоримо про наше небажання відмовлятися від безпеки енергопостачання нашої країни", - підкреслив він.

"Ми дивимося на це питання виключно з точки зору національних інтересів Угорщини. Нас не хвилює, що думають про це на Сході чи Заході (...). Це реальна проблема безпеки поставок для нас, оскільки наразі фізично неможливо без сирої нафти з Росії управляти економікою Угорщини", – сказав Сійярто.

За його словами, зараз близько 65 відсотків угорського споживання нафти надходить з Росії через нафтопровід "Дружба", що означає закупівлю 20 000 тонн на добу, і немає альтернативних шляхів транспортування, які могли б замінити цю кількість.

Він підкреслив, що на хорватській ділянці Адріатичного трубопроводу існує значний дефіцит потужностей, і що розвиток інфраструктури потребуватиме значних інвестицій, і невідомо, чи хоче це зробити Загреб і скільки часу це займе.

"Тому, маючи цю зовнішню обставину, ми навіть не маємо можливості говорити про те, скільки часу знадобиться, щоб технічно перевести угорський НПЗ на інший тип сирої нафти, і скільки сотень мільйонів доларів знадобиться, щоб зробити так, щоб це реалізувати", - сказав він.

Міністр заявив, що Угорщина підтримує диверсифікацію енергопостачання Європи і багато зробила для цього, наприклад, вона значно збільшила імпорт казахстанської нафти, який зараз покриває 16 відсотків її загального споживання. "Але треба розуміти, що цю нафту можна транспортувати в Угорщину лише через Росію, що також було б неможливо в умовах санкцій", зазначив він.

Як повідомлялося, Словаччина наполягатиме на звільненні від ембарго на закупівлю російської нафти, якщо вона стане об'єктом нових санкцій ЄС проти Росії.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Європейська комісія може зробити виняток та звільнити Угорщину і Словаччину від ембарго на купівлю російської нафти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.