Макрон закликав Путіна забезпечити подальшу евакуацію з "Азовсталі"

Вівторок, 3 травня 2022, 19:44

Президент Франції Еммануель Макрон закликав російського президента Владіміра Путіна дозволити продовження евакуації людей з заводу "Азовсталь" у Маріуполі.

Про це йдеться у заяві Єлисейського палацу за підсумками телефонної розмови двох лідерів, пише "Європейська правда".

"Він висловив глибоке занепокоєння Маріуполем і ситуацією на Донбасі і закликав Росію дозволити продовження евакуації заводу "Азовсталь", розпочатої в останні дні, в координації з гуманітарними організаціями та залишивши евакуйованим вибір місця призначення, відповідно до міжнародного гуманітарного", - йдеться у заяві.

Макрон ще раз підкреслив крайню тяжкість наслідків агресивної війни, яку Росія веде проти України.

Він також висловив готовність працювати з компетентними міжнародними організаціями, щоб допомогти зняти російську блокаду експорту українських продуктів харчування через Чорне море через її наслідки для світової продовольчої безпеки.

Макрон закликав Росію виконати свої обов'язки постійного члена Ради Безпеки, "поклавши край цій руйнівній агресії".

Макрон вперше за більш ніж місяць провів телефонну розмову з Путіним. У суботу Макрон говорив з президентом України Володимиром Зеленським. 

Раніше повідомлялося, що 156 цивільних осіб, яких евакуювали 1 травня з території заводу "Азовсталі" в Маріуполі, прибули до Запоріжжя.

1 травня, за сприяння ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, українська влада зуміла евакуювати частину цивільного населення, яке ховалось від російських окупантів у бункерах заводу "Азовсталь" у Маріуполі. Станом на 2 травня, колона з евакуйованими перебувала десь на шляху між Маріуполем і Запоріжжям.

Зранку 3 травня мала розпочатися евакуація цивільних з інших районів Маріуполя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.