Санкції проти РФ не погодять “у найближчі 48 годин” - президентка Єврокомісії

Понеділок, 30 травня 2022, 16:18

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що на саміті ЄС 30-31 травня шостий санкційний пакет не буде погоджено.

Як повідомляє "Європейська правда", про це вона заявила журналістам напередодні саміту Європейської ради.

За словами фон дер Ляєн, Європейська комісія підготувала до саміту ЄС пропозиції щодо зміцнення обороноздатності об’єднання, зменшення залежності від російських енергоносіїв, а також України - "з наголосом на короткостроковій фінансовій допомозі", а також участі ЄС у повоєнній відбудові.

"І, звісно, буде ще одна тема, яка ще відкрита - шостий санкційний пакет. Ми вже успішно ухвалили п’ять санкційних пакетів. Ніколи не було просто. Із шостим пакетом - теж", - зазначила вона.

Фон дер Ляєн додала, що Єврокомісія спільно з Францією, яка головує в Раді ЄС, "інтенсивно працювали в останні дні для досягнення прогресу щодо санкційного пакета", але остаточного рішення поки не ухвалили.

"Я не очікую, що це вдасться вирішити в наступні 48 годин, але я впевнена, що потім така можливість буде. Мій сигнал членам ЄС чіткий: у нас є один ключовий шлях до перемоги, і це - солідарність із Україною та єдність Європейського Союзу", - наголосила президентка ЄК.

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас також заявляла, що шостий пакет санкцій навряд чи буде погоджено на саміті лідерів ЄС, який розпочнеться в понеділок.

Раніше стало відомо, що постійні представники держав-членів ЄС на зустрічі в понеділок знову не змогли досягти згоди щодо шостого пакета санкцій проти Росії.

Дискусії щодо шостого пакета санкцій ЄС тривають понад місяць. Головною перешкодою є неможливість погодити ембарго на імпорт нафти з Росії, проти чого виступає Угорщина.

У неділю стало відомо, що Єврокомісія спробує запропонувати компромісний варіант - заборонити морську нафту з Росії, одночасно відкладаючи обмеження на імпорт з ключового нафтопроводу.

Така пропозиція мала дати більше часу Угорщині, яка виступає проти ембарго, на пошук технічного рішення, яке задовольняє її потреби в енергії. Це також розв'яже проблеми інших країн, які не мають виходу до моря, зокрема Словаччини та Чехії.

А проте на зустрічі послів ЄС 29 травня погодити санкційний пакет ЄС не вдалося.

На цьому тлі міністр економіки Німеччини Роберт Габек висловив побоювання, що єдність Європейського Союзу "починає руйнуватися" напередодні саміту лідерів блоку.

Дивіться нове відео "Європейської правди" - Новий виклик для України: статус кандидата у ЄС можуть затримати. Що відбувається, і чому?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.