Прем’єр Латвії: політичне рішення про надання Україні статусу кандидата можна ухвалити за день

Понеділок, 30 травня 2022, 17:25

Прем’єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш вважає, що рішення про надання статусу кандидата на членство в ЄС є політичним і може бути ухвалене за день.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", він заявив перед самітом ЄС.

"Європа повинна відкривати свої двері. Кандидатський статус - це суто політичне рішення, яке може бути ухвалене за один день. Тож нині важливо, щоб ми ухвалили це рішення - для України та інших країн, які хочуть поповнити європейську демократичну сім’ю держав, держав, які хочуть жити згідно з верховенством права, а не правом сили", - зазначив Каріньш.

Латвійський прем’єр також висловив переконання, що для того, щоб у Європі запанував міцний мир, "Росія повинна програти війну в Україні, а Україна повинна перемогти".

"І ми можемо допомогти в цьому двома способами: перший - військовим шляхом, допомагаючи Україні оборонятися, а другий - ізолюючи російську економіку (шляхом санкцій)", - додав він.

Українська сторона сподівається отримати статус кандидата в члени ЄС уже за кілька тижнів на червневому саміті.

Водночас, як повідомлялося раніше, французький міністр у європейських справах Клеман Бон заявляв, що процес вступу України до Євросоюзу може тривати 15 чи 20 років. Схожу позицію висловив прем'єр Нідерландів Марк Рютте.

Більше про шлях України до ЄС можна прочитати у статті Кандидатський статус для України: аргументи на користь та на шкоду Києву

Дивіться також: Новий виклик для України: статус кандидата у ЄС можуть затримати. Що відбувається і чому?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.