Іспанія подвоїть військові витрати через російську загрозу

Вівторок, 31 травня 2022, 08:47

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив у понеділок, що Мадрид збільшить свої військові витрати, щоб гарантувати стабільність та безпеку країни у відповідь на російську загрозу.

Про це він сказав на заході, присвяченому 40-річчю членства Іспанії в НАТО, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Я збираюся донести до іспанців, що ми повинні докласти зусиль, тому що ціна за стриманість та бездіяльність, в той час як найголовніші та фундаментальні аспекти нашого суспільства, такі як свобода та демократія, є під загрозою, є набагато вищою", - повідомив Санчес.

НАТО більше не має обмежень для розміщення військ у Східній Європі - заступник генсека

За його словами. вторгнення Росії в Україну змусило ЄС та Іспанію усвідомити, що для збереження безпеки та побудови "певного майбутнього" потрібна єдність.

"Важливо зміцнювати можливості стримування, а для цього будуть потрібні сучасні, дієздатні та доступні військові можливості, які можна отримати тільки за рахунок збільшення військових витрат", - додав він.

Військові витрати Іспанії зараз становлять 1,03% її ВВП, і Санчес сказав, що його уряд планує подвоїти цю цифру до 2024 року.

Союзники НАТО взяли на себе зобов'язання щодо витрат на оборону у розмірі 2% від свого ВВП ще після анексії Криму Росією, а кілька країн збільшили свій військовий бюджет у відповідь на війну в Україні.

Іспанія поповнить сили НАТО у Латвії батареєю ЗРК та близько 100 військовими - ЗМІ

За місяць до проведення саміту НАТО в Мадриді Санчес сказав, що зустріч буде присвячена новій стратегії консолідації Альянсу, а вступ Швеції та Фінляндії, незважаючи на небажання Туреччини, матиме "величезну цінність".

"Рішуча підтримка України — єдиний спосіб гарантувати, що Європа та світ, який ми збудували, мають певне майбутнє", - сказав він.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, Іспанія планує відправити до Латвії батарею зенітно-ракетних комплексів та близько сотні військових для посилення східного флангу НАТО.

Раніше Іспанія закликала НАТО до пильності через російську загрозу в Африці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.