У Данії напередодні референдуму 65% громадян хочуть зміни оборонної політики

Вівторок, 31 травня 2022, 09:48

У Данії напередодні референдуму 1 червня про те, чи зберігати незалежну від ЄС оборонну політику, понад 65% із 4,3 мільйона виборців країни виступають за відмову від самостійності у цій сфері.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації Euractiv.

Водночас прогнози аналітиків щодо результатів голосування є обережними, враховуючи низьку явку виборців.

Данія може стати четвертою країною ЄС, якій Росія припинить постачати газ

Після того як Данія протягом 30 років не брала участі у спільній оборонній політиці Європейського Союзу, у середу 1 червня країна голосує на референдумі про те, чи слід скасувати цей курс після вторгнення Росії в Україну.

Данія є членом ЄС з 1973 року, але вона загальмувала передачу більшої влади Брюсселю у 1992 році, коли 50,7% данців відкинули Маастрихтський договір, установчий договір ЄС. Щоб він набув чинності, його мали ратифікувати всі держави-члени. 

Щоб переконати данців схвалити договір, Копенгаген домовився про низку винятків, і данці нарешті схвалили його наступного року.

Данія є єдиною країною, яка домовилася про відмову від спільної оборонної політики, хоча Мальта де-факто також залишається осторонь. Данія не бере участі в спільній політиці безпеки та оборони, військових операціях ЄС чи процесах прийняття рішень ЄС, пов’язаних із військовими операціями.

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен скликала референдум лише через два тижні після вторгнення Росії в Україну та після досягнення угоди з більшістю партій у парламенті Данії.

Водночас вона також оголосила про плани збільшити витрати на оборону до 2% ВВП відповідно до вимог членства в НАТО до 2033 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.