МЗС Чехії викликало російського посла через питання щодо нерухомості

Вівторок, 31 травня 2022, 12:27

Міністерство закордонних справ Чехії у вівторок викликало посла Росії в країні Алєксандра Змєєвського "через сумніви щодо використання російської нерухомості".

Про це оголосило МЗС Чехії, пише "Європейська правда".

"Дипломатичні представництва на території іноземної держави повинні поважати не лише Віденську конвенцію про дипломатичні зносини, а й правила та закони країни перебування. Росія нічого з цього не робить і не поважає верховенство права", – заявив чеськй міністр закордонних справ Ян Ліпавський.

Зазначається, що депутат Мартін Дворжак викликав Алєксандра Змєєвського о 10:00 у вівторок, "щоб пояснити сумніви Міністерства закордонних справ Чеської Республіки". Він також закликав російського посла не порушувати двосторонні угоди та закони Чехії під час проведення операцій із нерухомістю в країні.

Про які саме сумніви чеського МЗС ідеться, у відомстві не уточнили.

Як пише Novinky, чеська влада підозрює, що Росія може використовувати об'єкти, що перебувають у її власності на чеській території, під прикриттям дипломатичної діяльності. Їхню кількість було значно зменшено у зв’язку з розкриттям причетності Росії до вибухів на  складах боєприпасів у місті Врбетіце у 2014 році.

Напередодні чеське видання Respekt повідомило, що поліція Чехії в межах розслідування вибухів на складах боєприпасів у Врбетицях порушила кримінальну справу стосовно колишнього російського військовослужбовця з чеським паспортом Ніколая Шапошника та його дружини Олени, яких підозрюють у шпигунстві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.