У Молдові розмірковують про купівлю зброї в дружніх країн

Вівторок, 31 травня 2022, 14:02

Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу заявив, що влада країни розгляне можливість закупівлі озброєння не лише в межах чинних партнерських відносин, а й в дружніх країн.

Про це Гросу заявив під час пресконференції з колегами з країн Північно-Балтійської вісімки, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

"Те, що відбувається в Україні, має наслідки для безпеки Республіки Молдова. Ми це розуміємо і бачимо, включно із заявами російських офіційних осіб, які я не вважаю випадковими", - сказав Гросу.

Він додав, що влада Молдови має намір зміцнювати військовий потенціал країни та інвестувати в армію, але наголосив, що наразі не існує безпосередньої небезпеки ескалації воєнного конфлікту на території країни.

Спікери парламентів інших країн Північно-Балтійської вісімки наголосили, що кожна країна вирішує, як захиститися від загрози війни Росії в Україні.

"Швеція та Фінляндія вирішили вступити до НАТО. І рішення, які ухвалить Молдова, залежать від парламенту та уряду республіки", - зазначив представник Швеції Андреас Норлен.

Як зазначає Nokta, збройні сили Молдови мають у своєму розпорядженні контингент у 6000 активних солдатів, 21 повітряне судно, 10 танків і майже 400 бронемашин.

Північно-Балтійська вісімка (NB8) - це формат регіонального співробітництва, який охоплює Данію, Естонію, Фінляндію, Ісландію, Латвію, Литву, Норвегію та Швецію. У межах NB8 відбуваються регулярні зустрічі представників країн Балтії та Північної Європи.

Нагадаємо, з початку вторгнення РФ в Україну виникла загроза ескалації в контрольованому Росією Придністров'ї. Ситуація загострилася з кінця квітня, коли в Придністров'ї сталася серія диверсій.

Водночас у середині травня президентка Молдови Мая Санду заявила, що наразі не бачить безпосередньої загрози для Молдови бути втягнутою у війну.

Читайте також: Найважливіше про Молдову. Чому сусідня держава часом діє не так, як ми чекаємо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.