Глава МЗС Туреччини: допомога Україні зброєю не дозволила переламати хід війни

Вівторок, 31 травня 2022, 14:23

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що постачання Україні озброєння не допомагає їй перемогти Росію та змінити хід бойових дій.

Про це Чавушоглу заявив у вівторок, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Anadolu.

За словами глави турецького МЗС, певні країни дотримувалися думки, що шляхом постачання озброєння Україна зможе перемогти Росію та переламати хід бойових дій.

"Цього не відбувається. Жодна зі сторін не має значних успіхів на полі бою", - зазначив він.

Чавушоглу також заявив, що Україна та Росія "починають усвідомлювати", що швидкої перемоги через застосування сили не буде.

"Останнім часом знову намітилася тенденція до діалогу. Ми також виступаємо за діалог. Недоліки від війни, особливо для України, дуже високі. Туреччина прагне відновлення очних переговорів Росії та України, зокрема на рівні глав держав", - додав він.

Прокоментував міністр закордонних справ Туреччини й санкції, запроваджені проти Росії через вторгнення в Україну.

"Позиція Анкари з цього питання від початку чітка: ми принципово проти будь-яких форм санкцій. Туреччина заявляє, що підтримає лише обмеження, запроваджувані лише на рівні ООН. Це важлива позиція. Тому в сучасному світі, як ми бачимо, кожна країна може вводити обмеження щодо іншої. Це стосується не лише російсько-української війни. Так було у минулому, і так може бути у майбутньому", - наголосив Чавушоглу.

Він додав, що в разі, якби Анкара підтримала санкції проти Росії, її посередницька роль "буде поставлена ​​під питання".

Нагадаємо, в жовтні 2021 року Туреччина зажадала від США поставити новітні винищувачі F-35, за які вже були сплачені кошти, чи запропонувати інший товар, а інакше Анкара готова розглядати інші варіанти, включно з закупівлею російських винищувачів.

Колишній президент США Дональд Трамп виключив Туреччину з програми після того, як Анкара придбала у Росії системи протиракетної оборони С-400, які можуть становити загрозу для винищувачів. В Туреччині заявляють, що зробили так тільки після того, як не змогли домовитись про закупівлю систем "Патріот".

У березні 2022 року президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що придбання Туреччиною у Росії зенітно-ракетних комплексів С-400 - "закрите питання", і позиція країни не змінилася.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.