В МЗС України подякували ЄС за нові санкції зі згадкою про спротив Будапешта

Вівторок, 31 травня 2022, 16:40

У Міністерстві закордонних справ України привітали політичне рішення лідерів ЄС про шостий пакет санкцій проти Росії, але висловили розчарування позицією Угорщини і компромісом в питанні нафтового ембарго.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву МЗС опублікувало 31 травня.

МЗС висловлює розчарування тим, що через опір Угорщини щодо нафтового ембарго його схвалення занадто затягнулося в часі та залишило виняток для турбопровідних постачань, але дякує зусиллям партнерів, зокрема лідерам Євроради і Єврокомісії, завдяки яким це важливе рішення все ж вдалося ухвалити.  

"Нафтове ембарго прискорить хід лічильника зворотнього відліку до краху російської економіки та воєнної машини", — заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. 

В МЗС сподіваються, що Росія до кінця року втратить до 90% свого нафтового експорту до Європи і недоотримає десятки мільярди доларів на ведення війни, тоді як Європа зміцнить власну енергетичну безпеку. 

"МЗС України закликає ЄС негайно розпочати роботу над підготовкою сьомого пакету санкцій проти РФ, який включатиме заборону на інші види російського експорту та інші обмежувальні заходи. Українська сторона вже передала відповідні пропозиції", - додали у зовнішньодипломатичному відомстві.

Нагадаємо, в ніч на 31 травня лідери ЄС змогли досягти згоди щодо заходів, які увійдуть до шостого пакету санкцій проти Росії за розв’язану нею війну - у тому числі нафтове ембарго, але з винятками для трубопровідної нафти. 

У Європарламент розкритикували компроміс ЄС щодо нафтового ембарго проти Росії, у тому числі особисто Орбана за його позицію у цьому питанні. 

Детальніше про підсумки саміту - у відео від ЄвроПравди Ембарго, гроші, Орбан, "патріарх" Кирилл: саміт ЄС, що став переможним для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.