Розвідка США допомагає Україні у знищенні російських генералів – NYT

Четвер, 5 травня 2022, 07:32

За словами високопоставлених американських чиновників, Сполучені Штати надали розвідувальні дані про російські підрозділи, які дозволили українцям атакувати та вбивати багатьох російських генералів, які загинули під час війни в Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє New York Times.

Українська сторона заявляє про вбивство 12 генералів на передовій, і ця кількість здивувала військових аналітиків.

Допомога у наданні цілей є частиною секретних зусиль адміністрації Байдена щодо надання Україні розвідувальних даних на полі бою в режимі реального часу. Ці розвідувальні дані також включають передбачувані переміщення російських військ, отримані з нещодавніх американських оцінок секретного плану бою Москви для бойових дій на Донбасі на сході України, повідомили чиновники. Вони відмовилися уточнити, скільки генералів було вбито в результаті допомоги США.

Сполучені Штати зосередилися на наданні місцезнаходження та інших подробиць про мобільний штаб російських військових, який часто переміщується. Українські чиновники поєднали цю географічну інформацію зі своїми власними розвідувальними даними, включаючи перехоплені комунікації, які попереджають українських військових про присутність вищих російських офіцерів, щоб завдати артилерійських ударів та інших атак.

Обмін розвідувальними даними є частиною посиленого потоку допомоги США, що включає більш важке озброєння та десятки мільярдів допомоги.

Зазначається, що підтримка українців з боку розвідки США мала вирішальний вплив на полі бою, завдяки підтвердженню цілей, визначених українськими військовими, та наведенню їх на нові цілі.

Американські офіційні особи не стали описувати, як вони отримали інформацію про штаби російських військ, побоюючись піддати загрозі метожи її збору. Але протягом всієї війни розвідувальні служби США використовували різноманітні джерела, включаючи секретні та комерційні супутники, щоб відстежувати переміщення російських військ.

Відповідаючи на запитання про надання розвідданих українцям, речник Пентагону Джон Кірбі сказав, що "ми не будемо говорити про деталі цієї інформації". Але він визнав, що Сполучені Штати надають "Україні інформацію та розвідувальні дані, які вони можуть використовувати для захисту".

Пізніше речниця Ради національної безпеки Едрієн Уотсон заявила, що розвідувальні дані на полі бою не надавалися українцям "з наміром вбивати російських генералів".

Не всі удари були завдані з допомогою американської розвідки. За словами багатьох американських чиновників, удар на вихідних на сході України, куди прибувгенерал Валерій Герасимов не був підтриманий американською розвідкою. Сполучені Штати забороняють собі надавати розвідувальні дані про найвищих російських лідерів, заявили чиновники.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.