Німеччина готує чотири плавучі LNG-термінали, щоб замінити російський газ

Четвер, 5 травня 2022, 17:14

Уряд Німеччини шукає альтернативи російському трубопровідному газу, і одним із рішень стали мобільні плавучі танкери, призначені для прийому зрідженого газу з усього світу.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда",

Щоб перевозити газ на великі відстані, його потрібно охолодити до -160° за Цельсієм і стиснути в рідку форму, зменшивши його об’єм на 1/600, таким чином перетворивши його на зріджений природний газ.

Для використання в енергетичних цілях він повинен пройти регазифікацію, для якої потрібен спеціальний термінал, на будівництво якого знадобиться близько п’яти років.

З огляду на нагальну потребу знайти альтернативи російській енергетиці, уряд Німеччини робить ставку на більш гнучкі плавучі термінали та берегові об’єкти.

Віцеканцлер Роберт Габек оголосив під час свого візиту 5 травня у Нижню Саксонію, що принаймні, один наземний і один плавучий LNG-термінал буде на території цієї федеральної землі.

Плавучі установки для зберігання та регазифікації (FRSU) часто є колишніми супертанкерами, призначеними для регазифікації значних кількостей зрідженого газу. Хоча берегові термінали повинні дотримуватися суворих будівельних правил, все, що потрібно для плавучих терміналів, - це глибоководний порт, який може приймати дуже великі кораблі.

Німеччина планує запустити свій перший термінал у Вільгельмсхафені до кінця року, що дозволить імпортувати понад 5 мільярдів кубометрів на рік. Другий корабель від норвезької компанії Hoegh буде введено в дію на початку 2023 року.

Загалом це дозволить імпортувати від 10 до 14 млрд куб. м, повідомили в комунальному підприємстві RWE. "Таким чином, вже наступного року можна буде замінити частину російського газу", - пояснила Андре Страке, голова відділу торгівлі та постачання RWE.

Ще два термінали Німеччина має отримати від грецької компанії Dynagas. Після створення грецьких терміналів мінімальна потужність регазифікації Німеччини становитиме 20 млрд кубометрів на рік, що становить 50% від її імпорту газу з Росії в 2021 році.

Як повідомлялося, президентка Єврокомісії представила деталі шостого пакета санкцій проти Росії за її агресію проти України.

Урсула фон дер Ляєн пояснила, що поставки сирої нафти з РФ припиняться протягом шести місяців, а продуктів нафтопереробки – до кінця року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.