Конституційний суд Молдови не дозволив георгіївську стрічку, як просили депутати Додона і комуністи

П'ятниця, 6 травня 2022, 09:55

Конституційний суд Молдови 5 травня відхилив запит депутатів від Блоку комуністів та соціалістів експрезидента Ігоря Додона щодо зупинення дії поправок про заборону георгіївської стрічки.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє NewsMaker.

Як йдеться у рішенні суду, депутати не обґрунтували свою вимогу скасувати поправки щодо включення до Кодексу про адміністративні правопорушення використання символів двоколірної чорно-помаранчевої стрічки та інших знаків.

Молдова готова допомогти Україні розміновувати звільнені території

Рішення Конституційного суду остаточне та оскарженню не підлягає.

3 травня депутати Блоку ПСРМ-ПКРМ Адріан Лебединський та Григорій Новак подали до Конституційного суду запит щодо здійснення конституційного контролю та зупинення дії прийнятого у другому читанні 7 квітня закону "Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення".

Депутати назвали неконституційним доповнення статті Кодексу про адміністративні правопорушення, де йдеться про "знаки, що використовуються в контексті військової агресії, воєнних злочинів та злочинів проти людяності", та включення до цього переліку знаків та символів двоколірної чорно-помаранчевої стрічки та символів Z i V.

Нагадаємо, останнім часом у Молдові загострилась ситуація через низку вибухів у Придністров’ї. 

Додатково створила напругу заборона символіки на підтримку війни РФ проти України, у тому числі георгіївської стрічки. 

Автономний регіон Гагаузія прийняв закон, яким дозволяє її, всупереч національному законодавству, але в поліції Молдови обіцяють штрафувати усіх у разі недотримання заборони.

Читайте також: Придністровська спецоперація. Що стоїть за терактами у Молдові та як має діяти Україна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.