МЗС України у День пам’яті та примирення: потрібні механізми, які гарантують реальне "ніколи знову"

Неділя, 8 травня 2022, 10:14

Міністерство закордонних справ України зазначило, що повномасштабна війна Росії проти України наочно свідчить про потребу оновити систему безпеки, щоб вона була здатна унеможливити такі агресивні війни у майбутньому.

Як повідомляє "Європейська правда", такий коментар МЗС опублікувало до Дня пам’яті і примирення 8 травня.

У відомстві зауважили, що найкращою шаною пам’яті загиблих у Другій світовій війні було би недопущення подібних трагедій, але Росія, розв’язавши неспровоковану повномасштабну війну проти України, грубо порушила ці зобов’язання, підірвавши світову безпеку та продемонструвавши зневагу до заснованого на правилах світового порядку.

Радбез ООН висловив "глибоке занепокоєння", уникнувши згадки про війну РФ проти України

"Своїми варварськими методами режим Путіна вже перевершив Третій Рейх Гітлера. Звірства російської армії у цій війні шокували світ. Розслідування злочинів російських військових вже розпочато, аби притягнути всіх винних до відповідальності. Крім того, вплив війни відчувається по всьому світу, оскільки Росія відкрито ставить під загрозу безпеку держав ЄС та міжнародну продовольчу безпеку, викрадаючи українське зерно, блокуючи роботу українських портів та загрожуючи сільському господарству.

Як антигітлерівська коаліція 80 років тому, демократичний світ зараз знову об'єднаний перед спільними викликам цінностям, які ми поділяємо", - наголошує МЗС. 

Міністерство закордонних справ зазначає, що безпосередньо на полі бою Україна, з військовою і санкційною допомогою партнерів зможе завдати поразки агресору, та висловлює подяку за всю надану підтримку.  

"Цього разу за нашою спільною перемогою має слідувати становлення оновленої системи безпеки, яка справді гарантуватиме, що війна, окупація та агресія дійсно ніколи не повторяться. Основи для цього нового безпечного світу закладаються прямо зараз", - зазначає МЗС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.