Зеленський: Чому українцям так довго казали залишатись у сірій зоні між Росією і ЄС?

П'ятниця, 10 червня 2022, 12:51

Президент України Володимир Зеленський закликав Європейський Союзи зробити "історичний крок", щоб підтвердити приналежність України до європейської родини.

Про це глава держави сказав у п'ятницю у своєму онлайн-виступі на Копенгагенському саміті за демократію, повідомляє "Європейська правда".

"Нам потрібно перейти до дій, окрім слів про те, що Україна має бути частиною європейської сім'ї. 

ЄС не планує переносити розгляд питання про статус кандидата для України на наступний саміт

Найближчими тижнями та днями Євросоюз може зробити історичний крок, який доведе, що слова про належність народу України до європейської родини – це не просто слова і не порожні слова", - цитує Зеленського агентство "Інтерфакс-Україна".

Президент риторично запитав, чому досі є скептично налаштовані політики або ті, що вагаються стосовно того, чи слід дозволити перехід України до Європейського Союзу.

"Чому українському народу так довго твердили, що він все одно має залишатися у цій сірій зоні між Євросоюзом та Росією. Чому? Якщо Росія цинічно порушує буквально всі ключові документи міжнародного права, то чому досі є ті, хто вагається, чи блокувати якісь відносини з такою державою?" - запитав глава держави.

Україна розраховує отримати статус кандидата на вступ до ЄС на саміті лідерів Євросоюзу 23-24 червня.

За даними джерел, в ЄС підготували "позитивне" і "негативне" рішення щодо статусу кандидата для України.

Між тим, в останні дні з’явилися два нових опоненти надання Україні кандидатського статусу на вступ до ЄС. Це Данія та Швеція, які вклали чимало зусиль у реформи в Україні, передусім антикорупційні, і вони вирішили поставити кілька умов саме у цій сфері для наступного кроку ЄС.

Читайте більше у статті: Кандидат з нюансами: що відбувається у ЄС перед історичним рішенням щодо України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.