Глава МЗС Британії і Кулеба обговорили, як визволяти полонених британських добровольців

П'ятниця, 10 червня 2022, 15:20

Міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс та глава МЗС України Дмитро Кулеба провели телефонну розмову щодо ситуації з британцями, які воювали у лавах ЗСУ, потрапили в полон і засуджені до смертної кари псевдосудом в окупованому Донецьку.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Ліз Трасс наголосила, що вирок проти полонених є кричущим порушенням Женевських конвенцій. "Британія продовжує підтримувати Україну в опорі варварському вторгненню Путіна", - додала вона. 

Раніше 9 червня російські державні ЗМІ повідомили, що двоє британських громадян, 28-річний Ейден Аслін та 48-річний Шон Піннер, а також марокканець Сааудун Брахім постали перед судом на підконтрольній Росії території в Донецьку, де їх визнали винними у найманстві та в скоєнні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення так званого конституційного ладу невизнаного псевдореспубліки "ДНР".

Глава МЗС Британії засудила вироки, наголосивши, що суд був маріонетковим і не має ніякої легітимності.

В МЗС України наголосили, що усі іноземці, які воюють на українській території в складі Збройних Сил України, є військовослужбовцями ЗСУ і на них поширюється правовий статус комбатантів.

Генсек Ради Європи засудила вироки як такі, що суперечать загальноєвропейським принципам щодо прав людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.