В ЄС є охочі обмежитися наданням Україні "європейської перспективи" - Стефанішина

П'ятниця, 10 червня 2022, 21:05

Деякі держави-члени Європейського Союзу замість надання Україні статусу кандидата на членство на саміті ЄС наприкінці червня хочуть обмежитись визнанням "європейської перспективи".

Про це під час дискусії Київського безпекового форуму в п’ятницю заявила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Я можу підтвердити за результатами своїх зустрічей у Брюсселі, що це неочевидне рішення для європейських колег, зокрема ЄК. Багато ще дискусій триває, що статус кандидата – це один з етапів, тепер нам треба дати європейську перспективу", – зазначила вона.

Стефанішина додала, що нинішня дискусія в ЄС про надання Україні статусу кандидата була сформована саме Україною.

"І це пов’язане не в останню чергу з тим, що ми були свідками багатьох політичних обіцянок – обіцянками стати членом НАТО, Будапештського меморандуму, який, як виявилося, у 2014 році не мав юридичної сили. Ми свої уроки засвоїли", – наголосила вона.

Як нагадала Стефанішина, оскільки Україна у 2014 році під час підписання Угоди про асоціацію не мала формального статусу і не подавала заявки на членство в ЄС, "сьогодні деякі країни роблять вигляд, що нас не існувало вісім років, ми вісім років не виконували Угоду про асоціацію, вони асоціюють нас із країною часів Януковича".

"Тому для нас важливо, щоб Україна отримала юридичний статус, проходила юридичну оцінку і започаткувала всю решту процесів. Я впевнена, що жодна з 27 країн Європейського Союзу сьогодні не скаже Україні "ні", – підсумувала віцепрем’єрка.

Напередодні Ольга Стефанішина заявила, що три країни Європейського Союзу виступають проти надання Україні статусу кандидата на членство.

Нагадаємо, Україна розраховує отримати статус кандидата на вступ до ЄС на саміті лідерів Євросоюзу 23-24 червня.

За даними джерел, в ЄС підготували "позитивне" і "негативне" рішення щодо статусу кандидата для України.

Читайте більше у статті: Кандидат з нюансами: що відбувається у ЄС перед історичним рішенням щодо України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.