Захаровій привиділась "американська біолабораторія" в Грузії

Неділя, 12 червня 2022, 19:30

Речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що в Грузії діє "американська біолабораторія" під прикриттям дослідницького центру охорони здоров’я імені Лугара.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Захарова заявила в інтерв’ю ТАСС.

"Російські офіційні особи, зокрема по лінії МЗС та Міноборони, і громадські діячі, а також грузинські експерти та представники громадянського суспільства неодноразово вказували, що діяльність центру Лугара викликає серйозні питання щодо дотримання США зобов'язань щодо Конвенції про заборону біологічної й токсинної зброї", – зазначила вона.

Захарова стверджує, що на базі центру Лугара ведуться дослідження щодо "застосування комах як рознощиків особливо небезпечних біологічних агентів та збудників інфекцій".

"Твердження, що активність Пентагону та пов'язаних з ним структур сфокусована виключно на питаннях охорони здоров'я, не відповідають дійсності. Очевидно, що сприяння в галузі охорони здоров'я не потребує участі американських військових", – вважає вона.

Водночас речниця МЗС РФ заявила, що діяльність Росії в медико-біологічній сфері "має суто мирний характер і повністю відповідає" міжнародним зобов'язанням.

Центр дослідження громадського здоров’я імені Лугара був відкритий у Тбілісі у 2013 році. Його побудували в межах міжурядової угоди США й Грузії від 2003 року.

Уже у 2017-му Росія заявила, що США використовували центр Лугара для розробки біологічної зброї, що Державний департамент назвав безпідставним звинуваченням.

Нагадаємо, військові та дипломати країни-агресора поширюють неправдиву інформацію про нібито виробництво біологічної зброї в українських лабораторіях. Зокрема, РФ звинувачує Україну у виведенні нових штамів хвороб.

В Організації Об’єднаних Націй ще в березні заявили, що не мають доказів, що Україна має програму біологічної зброї, тоді як Вашингтон і його союзники звинуватили Росію в поширенні недоведених заяв як можливої прелюдії до проведення власних біологічних або хімічних атак.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.