Вибори у Франції: в альянсі лівих заявили про "маніпуляції" задля першого місця у блоку Макрона

Понеділок, 13 червня 2022, 11:26

В альянсі лівих партій Nupes заявили про "маніпуляції" з політичним маркуванням кандидатів, які уможливили мінімальну перевагу блоку президента Еммануеля Макрона. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Le Parisien.

За результатами, оприлюдненими міністерством внутрішніх справ, блок "Разом" випередив альянс лівих на 21 359 голосів. 

Колишній керівник президентської кампанії Жана-Люка Меланшона, лідера "Нескореної Франції", Манюель Бомпар заявив, що партію Макрона "штучно вивели вперед", а депутатка Клементін Отен заявила, що "не очікувала, що дійде до недовіри цифрам від МВС".

Підставою для звинувачень стало те, як позначили політичну належність кандидатів-мажоритарників в округах заморських територій - деяких позначили як "інші ліві", хоча альянс висловив їм політичну підтримку і вважає фактично своїми кандидатами. Є приклади і з континентальної частини країни, як кандидата Соліняка з першого округу в Ардеші, якого не включили в угоду щодо блоку, але він має його політичну підтримку. 

У "Нескореній Франції" вважають, що насправді усі споріднені з альянсом кандидати сумарно отримали 26,8% голосів, а не 25,7%, як оголосили в МВС за своїми даними про політичну належність кандидатів. 

У Міністерстві внутрішніх справ заявили, що маркували кандидатів за даними, наданими керівниками кампанії від альянсу лівих. "Керівництво кампанії Nupes в електронному листі до відомства від 8 червня перерахувало кандидатів, яких слід вважати пов’язаними з Nupes. У цьому детальному списку, втім, не було жодного кандидата із заморських територій і їх, крім того, немає на офіційному сайті альянсу", - заявили в МВС.  

У виданні Le Monde за своїми даними про політичну належність кандидатів допускають, що у Nupes сумарно може бути близько 26,1% голосів, тоді як у блоку Макрона - 25,81%. 

Втім, ці цифри не зіграють ролі у практичному результаті виборів, тому що навіть кандидати, марковані у результатах від міністерства як "інші ліві", у разі проходження у парламент в другому турі увійдуть до групи Nupes.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.