Прем'єрка Литви: деякі країни ЄС вважають, що Україні зарано давати статус кандидата

Понеділок, 13 червня 2022, 14:16

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте підтвердила, що в Євросоюзі немає консенсусу щодо надання статусу кандидата Україні, але сподівається на позитивне рішення.

Про це вона сказала в інтерв'ю Newsweek, пише "Європейська правда".

"Є думки, що, можливо, це зарано, це не за правилами, це також суперечить підходу до Західних Балкан, і я вважаю це жалюгідним. У цьому процесі однаково важливими є і Західні Балкани, і Східне партнерство", — сказала Шимоніте.

Вона заявила, що підтримка членства України в ЄС є як стратегічним рішенням, так і моральним боргом.

"Ми бачимо, як люди фактично помирають за цінності, які закріплені в європейському законодавстві. Я знаю, що для багатьох країн це здається досить дивним, бо країна перебуває у стані війни. І ви запускаєте процес, з яким країна, можливо, не впорається, бо має більш невідкладні справи", - сказала Шимоніте.

Але вона додала, що статус кандидата, це не те саме, що повноправне членство, на яке може піти ще багато років.

"Початок переговорів – досить тривалий процес. Якщо вони не справляються, то відповідь зрозуміла. Тому насправді я бачу дуже обмежені ризики", - сказала прем'єр.

Дивіться відео "Європейської правди" із поясненням як рішення щодо членства України в ЄС залежить від Балкан: Україна - кандидат на членство в ЄС? Головні виклики та перепони до нового статусу

Читайте більше у статті Кандидат з нюансами: що відбувається у ЄС перед історичним рішенням щодо України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.