Прем’єр Грузії каже, що на кандидатство в ЄС заслуговує передусім його країна, а потім Україна

Понеділок, 13 червня 2022, 15:54

Грузинський прем’єр Іраклій Гарібашвілі вважає, що на статус кандидата в ЄС в першу чергу заслуговує Грузія, а потім вже Україна і Молдова.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє "Грузия Online".

За його словами, Грузія заслужила кандидатський статус на шляху реформ, здійснених за останні 9 років.

"Давайте спершу почекаємо, яким буде рішення. Якщо комусь це і належить, то належить Грузії, а потім уже Україні та Молдові. Коли кажуть, що Україна в стані війни і через це їй має бути надано. Перепрошую, якщо надання статусу визначається війною, ми не хочемо війни, друзі, ми вимагаємо заслуженого статусу, який грузинський народ заслужив своєю 30-річною боротьбою на шляху будівництва демократії та на шляху реформ, здійснених за останні 9 років. Ми просимо тільки цього, я сказав це публічно, і в Давосі, і в Братиславі, і в Брюсселі, ми не просимо нічого особливого та незаслуженого, ми просимо заслуженого статусу", - заявив Гарібашвілі.

"Якщо це рішення не буде справедливим, зрозуміло, ми, відповідно, як я сказав, детально все пояснимо нашому населенню, народу, співгромадянам, які були основні причини, через які було прийнято хоча б ганебну резолюцію", - додав він.

Раніше Гарібашвілі заявив, що у разі відмови надання Грузії статусу кандидата щодо членства в Євросоюзі країна продовжить проведення реформ і не змінить оголошеного курсу на інтеграцію з Європою.

Грузія та Молдова подали заявку на членство в ЄС 3 березня, слідом за Україною.

У Грузії очікування відповіді ЄС відбувається на тлі бурхливих дискусій та закидів між владою та опозицією.

Минулого тижня вкрай критичну резолюцію щодо Грузії ухвалив Європарламент. 

У ній, зокрема, йдеться про політизоване правосуддя та міститься заклик до запровадження санкцій щодо засновника "Грузинської мрії", мільярдера Бідзіни Іванішвілі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.