Банки Nordea і DNB запідозрили у відмиванні мільярдів євро клієнта з РФ – ЗМІ

Понеділок, 13 червня 2022, 17:49

Журналісти фінської державної телерадіокомпанії Yle з’ясували, що не менше 4 мільярдів євро сумнівного походження було проведено через відділення банків Nordea та DNB у країнах Балтії.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Yle.

Відповідно до документів, наданих редакції, щонайменше частина цієї суми переказувалася з метою відмивання грошей.

У багатьох випадках клієнт банку Nordea проводив підозрілі грошові операції понад десять років. Зокрема, через рахунки Nordea переводили великі суми грошей компаніям, які були причетні до масштабних операцій з відмивання грошей. Крім того, підозрюється, що у двох випадках до незаконних операцій залучили співробітника банку.

Йдеться про філії банків в Естонії, Латвії та Литві. У 2017 році відбулося злиття філій Nordea та DNB у країнах Балтії та було відкрито новий банк Luminor. Інформація була отримана завдяки витоку внутрішніх документів нового банку.

За результатами аудиторської перевірки, замовленої Luminor, з'ясувалося, що клієнтом Nordea була група естонських підприємств, реальним власником яких був росіянин, який перебував у міжнародному розшуку. Перевірка не виявила, чому Міжнародна організація кримінальної поліції Interpol оголосила чоловіка в розшук.

Також компанії, що належали колишньому офіцеру російської армії, провели через рахунки в Nordea та Luminor 947 млн ​​євро у період з 2009 по 2018 роки. Понад 30 млн євро з цієї суми були переведені на рахунки компаній-одноденок.

Результати цієї внутрішньої аудиторської перевірки потрапили до рук журналістів.

Nordea заперечує звинувачення щодо систематичного відмивання грошей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.