Литовський журналіст, який збирав Україні на Bayraktar, передасть 110 антидронових гармат

Понеділок, 13 червня 2022, 18:32

Журналіст і телеведучий із Литви Андрюс Тапінас, який став відомим після організації збору п’яти мільйонів євро на безпілотник Bayraktar для Збройних Сил, передасть Україні 110 антидронових гармат EDM4S.

Про це Тапінас повідомив у Twitter, пише "Європейська правда".

"Щойно придбали і якнайшвидше відправимо 110 потужних антидронових гармат EDM4S Sky Wipers литовського виробництва. Ціна – 1,5 мільйона євро. Гармати розподілять між 35 військовими підрозділами України", – зазначив журналіст.

Він додав, що антидронові гармати назвали "Оркрист" – "Убивця орків".

"Толкієну б сподобалось", – зазначив Тапінас.

EDM4S – це антидронова гармата литовського виробництва вагою 5,5 кілограма і довжиною 105 сантиметрів. За будовою вона схожа на піхотну гвинтівку з рукояткою та оптичною системою. Гармата здатна вести безперебійний вогонь протягом 35 хвилин.

Нагадаємо, Андрюс Тапінас 25 травня розпочав кампанію зі збору коштів на Bayraktar Україні, заявивши, що отримав згоду на таку потенційну закупівлю від Міністерств оборони Литви й Туреччини та виробника. 26 травня на її підтримку провели спеціальний ефір за участі топ-посадовців Литви та українського посла. 

Вже на другий день зібрана сума перетнула позначку у три мільйони. За словами Тапінаса, більшість внесків складають від декількох до 500 євро, кошти надходять і з Литви, і з інших країн.

До кампанії долучилася у тому числі експрезидентка Даля Грибаускайте; чинний президент Гітанас Науседа, прем'єрка Інгріда Шимоніте та міністр оборони Литви Арвидас Анушаускас на своїх сторінках у соцмережах також закликали приєднуватися усіх небайдужих. 

28 травня стало відомо, що кампанія збору коштів на купівлю "Байрактара" для українських військових за три дні після старту зібрала майже усю необхідну суму.

Після цього Туреччина вирішила подарувати Литві безпілотник "Байрактар" для передачі українським військовим, на який литовці всією країною зібрали 5 млн євро.

Андрюс Тапінас деталізував, що 1,5 млн євро із зібраної суми перерахують Міноборони Литви для того, щоб профінансувати боєприпаси для дрона, а ще 4,4 млн спрямують на іншу допомогу Україні. "Оскільки все це - ваші гроші, ми напевно проведемо опитування і вирішимо разом", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.