Ексміністр Франції закликала надати Україні статус кандидата на вступ в ЄС

Вівторок, 14 червня 2022, 10:09

Голова підкомітету Європарламенту з питань безпеки і оборони і колишній міністр Франції з європейських справ Наталі Луазо закликала надати Україні статус кандидата на вступ в ЄС.

Про це вона написала у колонці для "Європейської правди" - "Робота над помилками: як має змінитися Євросоюз через війну в Україні".

"Про яку іншу відповідь можна взагалі говорити, коли українці воюють за своє право бути європейцями? Сказати їм: "Ні, вибачте, поверніться пізніше, коли ви вирішите всі свої проблеми"? Невже ЄС зважиться зробити такий подарунок Путіну?" - написала Луазо.

Вона наголосила, що небажання принизити Росію не повинно призводити до приниження України.

"Що ми маємо зробити? Чи можемо ми просто відповісти, що Україна не готова до цього, що ми не готові її прийняти? Якщо ми оберемо цю відповідь, це буде ознакою слабкості та безсилля, ознакою, що ми не віримо в себе і у власну здатність змінюватися. Україна не готова? Це правда. То давайте допоможемо їй змінитися. Для цього затвердимо її у статусі кандидата і покажемо їй дорогу", - наголосила євродепутатка.

Луазо вважає, що "Євросоюз різних швидкостей" вже існує, і як приклад навела нещодавнє схвалення для Хорватії про приєднання до єврозони.

"Болгарія та Румунія готуються приєднатися до Шенгену. Це все – приклад того, що ЄС може робити крок уперед навіть коли не всі готові або коли є неохочі", - зазначила вона.

Раніше Politico повідомило, що Єврокомісія планує у своєму висновку щодо заявки України на вступ до ЄС рекомендувати надати їй статус кандидата на вступ до Євросоюзу.

Читайте більше у статті Кандидат з нюансами: що відбувається у ЄС перед історичним рішенням щодо України

Дивіться також відео "Європейської правди" із поясненням як рішення щодо членства України в ЄС залежить від Балкан: Україна - кандидат на членство в ЄС? Головні виклики та перепони до нового статусу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.