Папа Римський каже, що не підтримує Путіна, але вважає, що війну спровокували

Вівторок, 14 червня 2022, 12:42

Папа Римський Франциск заявив, що не підтримує президента країни-агресора Владіміра Путіна, але відмовився говорити про "добро і зло" в контекстів війни Росії проти України.

Про це він сказав в інтерв’ю кільком єзуїтським журналам, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Civiltà Cattolica.

"Ми повинні відійти від звичайної моделі "Червоної Шапочки": Червона Шапочка була хорошою, а вовк поганим. Тут немає метафізичного добра і зла. З’являється щось глобальне, з елементами, які дуже переплітаються", - сказав папа, коментуючи війну в Україні.

Він пригадав розмову з одним з глав держав за два місяці війни: "Він сказав мені, що його дуже хвилює те, як рухається НАТО. Я запитав, чому, а він відповів: "Гавкають біля воріт Росії. І вони не розуміють, що росіяни імперці і не дозволять жодній іноземній силі наблизитися до них". Він зробив висновок: "Ситуація може призвести до війни". Такою була його думка".

"Те, що ми бачимо, — це жорстокість, з якою цю війну ведуть війська, як правило, найманські, які використовуються росіянами. Але небезпека полягає в тому, що ми бачимо лише це, жахливе, і не бачимо всієї драми, яка розгортається за цією війною, яку, можливо, якось або спровокували, або не попередили. І я спостерігаю інтерес до випробувань і продажу зброї. Це дуже сумно", - заявив Папа Римський.

Він заперечив, що через такі слова хтось може подумати, що Папа Римський підтримує Путіна.

"Було б спрощено і неправильно говорити таке. Я просто проти зведення складності до відмінності між хорошим і поганим, не думаючи про корені та інтереси, які дуже складні. Поки ми бачимо лютість, жорстокість російських військ, ми не повинні забувати про проблеми, щоб спробувати їх вирішити", - зазначив папа.

Водночас Франциск висловив захоплення героїзмом українського народу.

"Україна є експертом у стражданнях через рабство та війни. Це багата країна, яка завжди була розрізана волею тих, хто хотів заволодіти нею, щоб експлуатувати. Неначе сама історія сформувала Україну як країну-героя. Цей героїзм зворушує наші серця", - сказав він.

"Я дуже хотів би підкреслити цей момент: героїзм українського народу. Перед нашими очима ситуація світової війни, глобальних інтересів, продажу зброї та геополітичного привласнення - і мученицька жертва героїчного народу", - додав папа.

Він також пригадав, що було вирішено скасувати його зустріч з патріархом РПЦ Кирилом у червні, і висловив сподівання, що така зустріч відбудеться у вересні в Казахстані.

Читайте також: Папа, що образив українців: що стало причиною останніх рішень та заяв понтифіка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.