ЄСПЛ засудив Росію через закон про "іноземних агентів"

Вівторок, 14 червня 2022, 13:08

Європейський суд з прав людини визнав порушення прав і свобод Росією через закон про "іноземних агентів".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на рішення ЄСПЛ.

Рішення стосується скарг 73 російських груп, в тому числі неурядових організацій, який за російським законом зарахували до іноземних агентів.

Росія використовує термін "іноземні агенти", щоб позначати організації та окремих осіб, які, на її думку, беруть участь у політичній діяльності з іноземною підтримкою.

Іноземні агенти за законом зобов’язані позначати свої публікації застереженням, регулярно звітувати про свої доходи та витрати та проходити фінансовий аудит.

ЄСПЛ заявив, що російський закон порушує свободу зібрань та асоціацій.

Суд заявив, що використання "політичної діяльності" як критерію для визначення груп як "іноземних агентів" "призвело до неузгоджених результатів і спричинило невизначеність серед НУО, які бажають брати участь у діяльності громадянського суспільства, пов’язаній, зокрема, з правами людини або захистом прав людини, довкілля чи благодійною діяльністю".

Суд присудив, що РФ повинна виплатити заявникам компенсації.

Рішення ЄСПЛ було ухвалене через кілька днів після того, як Росія прийняла законопроєкти, що припиняють юрисдикцію Європейського суду з прав людини в країні. Залишається незрозумілим, як цей новий закон вплине на виконання рішення ЄСПЛ про "іноземних агентів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.