Президент Сербії попередив про важку зиму через припинення поставок нафти з РФ

Вівторок, 14 червня 2022, 14:42

Президент Сербії Александар Вучич попередив про важку зиму попереду, оскільки з листопада країна не зможе завозити російську нафту.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє РТС.

"Нам потрібно забезпечити мазут, у "Нафтовій промисловості Сербії" (NIS) не вистачає мазуту, тому ми імпортуємо 20 тис. тонн, але потрібно 120 тис. тонн на всю зиму", – сказав Вучич.

За його словами, мазуту ніде немає і його треба завозити на баржі з Румунії.

"Кожному хочеться, щоб у квартирі було тепло, щоб можна було ходити в шортах і футболці. Ніхто не хоче взимку носити светр у квартирі, і ніхто не питає, як ми забезпечимо достатньо газу. З 1 листопада ми більше не маємо права імпортувати російську нафту, згідно з діючими санкціями, і хто знає, які санкції будуть введені до того часу", – зазначив Вучич.

Новий пакет санкцій забороняє постачання російської сирої нафти через будь-який порт, морським шляхом, а NIS постачає сиру нафту, яка доставляється танкерами в порт Омішаль у Хорватії. Це означає, що не буде більше можливості для постачання російської сирої нафти, але NIS зможе імпортувати всі інші види сирої нафти.

Раніше Вучич заявив, що через часткове нафтове ембарго, запроваджене Європейським Союзом щодо Росії, країна втрачатиме щороку 600 мільйонів доларів.

Міністерство гірничодобувної промисловості та енергетики Сербії заявило, що нафтова промисловість Сербії незабаром втратить можливість постачати російську нафту через Адріатичний нафтопровід (JANAF) у зв'язку із санкціями ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.