Зеленський про "референдуми" на окупованих територіях: це нав'язаний наратив Кремля

Вівторок, 14 червня 2022, 17:40

Президент України Володимир Зеленський відкинув ідею проведення "референдумів" на окупованих Росією територіях, оскільки, за його словами, це нав’язаний Москвою наратив.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Зеленський розповів в інтерв’ю данським ЗМІ у вівторок.

Глава держави нагадав, що референдуми в Україні відбуваються відповідно до Конституції та профільного закону. А плебісцити в тому варіанті, в якому їх розглядає Росія, здійснюються під дулами автоматів.

"Вам не здається, що це дуже дивно? А якщо Російська Федерація прийде до вас і скаже: а нам здається, що хтось тут ображає двох-трьох людей, які спілкувались російською мовою – якось не так їх обслуговують у ресторанах або щось не те їм сказали в магазині? Нам все одно, скажуть російські військові, що це питання вирішується в суді або діалозі, вирішується цивілізовано, як у будь-якому суспільстві", – сказав Зеленський.

Він додав, що проведення "референдумів" на окупованих РФ територіях тоді, як російські військові вбивають мирне населення і руйнують житлові будинки, "виглядає просто нацизмом і фашизмом".

"Вони придумали собі наратив, мовляв, вони захищають російськомовних людей. Так більшість міст, які вони зруйнували повністю, де немає ні будівель, ні людей – там були російськомовні люди. І що вони зробили? Ці люди зараз переходять на українську мову тільки через те, що вони в шоці, що російська армія могла так вчинити з ними", – вважає президент.

"Ось такі "референдуми". І чого нам постійно треба нав’язувати їхні бажання? Хто вони такі? Нехай проводять референдуми у своїй державі: скільки років у них повинен бути лідер у владі, того чи іншого напрямку. У них є з чим розбиратися. У них держава дуже велика за розміром. Нехай наводять у себе порядки. Нехай у себе проводять референдуми, використовують зброю", – підсумував Зеленський.

Російські посадовці та їхні колаборанти останні тижні відкрито обговорюють ідею проведення "референдумів" на окупованих РФ територіях України з метою їхнього приєднання до Росії.

Приміром, так званий сенатор Ради Федерації від Криму Сергій Цеков заявив, що "референдуми" про приєднання до Росії Донбасу, Херсонської та Запорізької областей можуть пройти протягом року.

Водночас у Кремлі кажуть, що поки що немає можливості провести "референдуми" на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.