ЄС буде штрафувати ІТ-платформи за невчасне видалення дезінформації та дипфейків – ЗМІ

Вівторок, 14 червня 2022, 21:39

Європейський Союз зобов'яже великі технологічні компанії, як-от Facebook і Google, вживати заходів для видалення фейкових акаунтів і дипфейків на своїх платформах під загрозою великих штрафів.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в оновленому кодексі Європейської комісії по боротьбі з дезінформацією, зі змістом якого ознайомилися Reuters, Financial Times та Euractiv.

Єврокомісія у четвер має представити оновлену версію кодексу – добровільного документа, розробленого ще у 2018 році. Тепер же його виконання стане обов’язковим для підписантів і буде пов’язане із Законом про цифрові послуги, що набуде чинності з 2024 року.

Зазначається, що підписанти кодексу повинні ухвалити "чіткі правила щодо недопустимої маніпулятивної поведінки та практик на своїх сервісах з урахуванням останніх доказів дій і тактик, технік і процедур, які застосовують зловмисники".

До таких практик у кодексі відноситься зокрема поширення дезінформації, просування фейкових акаунтів у соцмережах, а також створення дипфейків – згенерованих відеороликів, подібних до справжньої зйомки.

Документ Єврокомісії також передбачає посилене регулювання онлайн-реклами, передусім політичної реклами, необхідності дотримуватися законодавства ЄС у сфері штучного інтелекту, розкривати дані про кількість модераторів і обсяги видаленого контенту, а також сприяти розвитку медіаграмотності користувачів.

Згідно з кодексом, його правил зобов’язані дотримуватися всі великі платформи (які мають понад 45 мільйонів користувачів у ЄС), менші ж сервіси можуть обирати, які саме положення вони будуть виконувати.

У разі порушення кодексу платформам загрожує штраф у розмірі до 6% їхнього глобального обігу. Після підписання кодексу вони матимуть шість місяців на впровадження його правил.

Як повідомлялось раніше, із 7 червня в ЄС набув чинності регламент, згідно з яким соціальні мережі Facebook, Google і Twitter тепер мають годину, щоб видалити позначений терористичний контент, який поширюється на їхніх платформах, або ризикують отримати штраф у мільярди євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.