Франція розкрила деталі своєї ідеї "Європейської політичної спільноти" – ЗМІ

Середа, 15 червня 2022, 17:10

Постійні представники держав Європейського Союзу на засіданні в середу обговорили проєкт "Європейської політичної спільноти", представлений Францією.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє "Радіо Свобода", в чиєму розпорядженні опинився проєкт французької пропозиції.

Нагадаємо, ще на початку травня президент Франції Емманюель Макрон висловився за створення нового формату співпраці європейських держав, який був би відкритим, зокрема, для України та Британії.

За даними джерел "Радіо Свободи", пропозиція Франції передбачає, що основні держави-члени ЄС вступлять у "політичний союз" із тими, які не входять до ЄС, що має зміцнити безпеку, стабільність і процвітання Європи в цілому на тлі масштабного вторгнення Росії в Україну.

Париж пропонує зробити нову політичну спільноту відкритою для європейських держав, "які поділяють спільний набір демократичних цінностей", незалежно від того, "чи хочуть вони приєднатися до ЄС, чи вийшли з нього, чи не планують приєднуватися до нього, або пов’язані з ним лише економічними угодами".

У проєкті зазначається, що це не заміна чи альтернатива розширенню ЄС, і "для європейських держав, які бажають приєднатися до Європейського Союзу, це, навпаки, дозволило б посилити зв’язки з державами-членами ЄС до вступу, як політично, так і з точки зору супроводжуючої участі в певній політиці ЄС, у тому числі, за необхідності, шляхом поступової інтеграції у внутрішній ринок ЄС".

Франція, зокрема, пропонує створити "легку юридичну структуру" з правом ухвалення рішень, яка збирається кілька разів на рік на рівні глав держав, урядів і міністрів. Підкреслюється, що вона не замінить інші європейські органи, а допоможе "об’єднати всіх членів європейської сім’ї на рівних засадах і в дусі єдності нашого континенту".

За даними джерел "Радіо Свобода", посли Австрії, Бельгії, Італії, Люксембургу і Нідерландів підтримали французький проєкт.

Його подальше обговорення відбудеться на засіданні Європейської ради в Брюсселі 23-24 липня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.