Берлін: Росія хоче розхитати ринок газу, підвищивши ціни

Середа, 15 червня 2022, 19:03

Нинішнім скороченням постачання газу Росія хоче спричинити зростання цін на блакитне паливо та може продовжити "закривати газовий кран" і надалі.

Так вважає міністр економіки Німеччини Роберта Габек, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання Bild

 "Причина, яку наводить російська сторона, просто надумана. Очевидно, що це стратегія розхитування та підвищення цін", - заявив політик у середу в Берліні після того, як "Газпром" вирішив різко скоротити обсяг поставок газу через трубопровід "Північний потік-1".

"В цей час цю кількість ще можна придбати на ринку, хоч і за високими цінами. Надійність поставок гарантована", - зазначив Габек.

Проте, за його словами, поточна ситуація показує, що економія енергії постала на порядку денному, і уряд готовий вжити відповідних заходів за потреби.

Габек зазначив, що побоюється подальших скорочень постачання газу Росією. "Це ще не кінець. Можливо, це тільки починається", - сказав він.

14 червня "Газпром" заявив, що скорочує поставки природного газу по газопроводу "Північний потік-1" на 40%.

Росіяни звинуватили у скороченні невчасне проведення ремонтних робіт компанією Siemens. Таким чином обсяг поставленого газу мав складати лише 100 млн кубометрів газу на добу замість звичайних 167 млн ​​кубометрів. 

Утім, вже у середу "Газпром" заявив, що поставлятиме трубопроводом тільки 67 млн кубометрів газу.

Габек заявив у середу, що рішення "Газпрому" було політичним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.