У Калінінградській області заявили, що Литва обмежила її залізничне сполучення з РФ

Субота, 18 червня 2022, 08:26

Губернатор Калінінградської області Росії Антон Аліханов заявив, що з суботи Литва припинила пропускати до неї транзитні потяги з товарами, які потрапили під санкції Європейського Союзу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на TVNET.

З листа литовського перевізника LTG Cargo, який оприлюднив Аліханов у своєму Telegram-каналі, випливає, що компанія отримала роз'яснення Європейської комісії щодо санкцій.

Згідно з ним, навіть якщо підсанкційні товари та вантажі йдуть з однієї частини Росії до іншої, але через територію ЄС, їхнє перевезення все одно має бути заборонено.

"За нашими оцінками, ми не завершили поки що аналіз, це від 40 до 50% номенклатури вантажів, які перевозилися між Калінінградською областю та іншими регіонами Російської Федерації. Це зокрема будматеріали, цемент, метали, ціла низка інших важливих і для будівництва, і для виробництва, готова продукція, яка вивозилася з нашої території", – заявив губернатор Калінінградської області.

Нагадаємо, відповідно до угоди між ЄС та Росією, програма калінінградського транзиту забезпечує спрощений транзит осіб з території Росії до Калінінградської області та назад через Литву. Вона діє з липня 2003 року. У середньому через Литву проходять 100 російських транзитних поїздів на місяць.

У квітні прем’єрка Литви Інгріда Шимоніте заявила, що веде консультації щодо можливого призупинення спрощеного транзиту з РФ до Калінінградської області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.