Комітет Ради Європи: неприйнятно, що РФ використовує російську мову як підставу для агресії

Понеділок, 20 червня 2022, 12:30

Комітет експертів Європейської хартії регіональних мов або мов меншин вважає неприйнятним, що Росія продовжує використовувати становище російської мови в Україні як мови меншини у якості підстави для агресії.

Про це йдеться у заяві, ухваленій на останньому пленарному засіданні комітету, пише "Європейська правда".

Комітет найрішучішим чином засудив агресію Російської Федерації проти України та висловив свою солідарність з усім народом України. 

Комітет експертів вважає неприйнятним те, що Російська Федерація продовжує використовувати становище російської мови в Україні як мови меншини у якості підстави для агресії.

У комітеті зазначили: Росія як сторона, що не ратифікувала, але підписала Хартію, зберігає зобов’язання не заперечувати об’єкт і мету договору, як це передбачено Віденською конвенцією про право міжнародних договорів.

Комітет експертів нагадав, що відповідно до статті 5 Хартії "ніщо у цій Хартії не може тлумачитися як таке, що передбачає будь-яке право займатися будь-якою діяльністю або здійснювати будь-які дії, що суперечать цілям Статуту ООН або іншим зобов'язанням за міжнародним правом, включаючи принцип суверенітету і територіальної цілісності держав".

У контексті поточного моніторингу України комітет експертів здійснив візит до країни в липні 2021 року. Комітет відзначив зусилля української влади, але також визначив сфери, де необхідні заходи для забезпечення належного захисту всіх мов меншин. 

Комітет готовий продовжувати надавати підтримку українській владі в імплементації Хартії та наголошує, що Рада Європи є належним форумом для вирішення будь-яких питань, пов’язаних із захистом і популяризацією мов меншин, шляхом діалогу та співпраці.

Комітет незалежних експертів здійснює моніторинг для оцінки того, як Хартія застосовується у державах, які є її сторонами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.