Боррель відреагував на литовську "блокаду Калінінграда"

Понеділок, 20 червня 2022, 13:00

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель поки не прогнозує можливості нового витка серйозної напруги у відносинах з РФ після того, як у суботу Литва почала блокувати транзит вантажів до Калінінграда.

Як повідомляє "Європейська правда", про це глава дипломатії ЄС говорив, прибувши на зустріч міністрів закордонних справ ЄС, що проходить в Люксембурзі у понеділок.

Відповідаючи на питання журналістів, Боррель сказав, що точно не знає, чи може це рішення створити нову проблему у відносинах з Росією. Проте він наголосив, що порівнювати ситуацію в Калінінграді та в Україні з точки зору впливу - некоректно. 

"Ви не можете порівнювати ситуацію в Калінінграді з ситуацією в Україні щодо війни. 

На решту світу те, що відбувається в Калінінграді, не вплине, але на решту світу дуже сильно вплине те, що відбувається в Україні", - сказав Боррель.

Губернатор Калінінградської області Росії Антон Аліханов заявив, що з суботи Литва припинила пропускати до неї транзитні потяги з товарами, які потрапили під санкції Європейського Союзу.

Голова комісії Ради Федерації із захисту суверенітету Андрій Клімов заявив, що Росії це "розв'яже руки" будь-якими способами, якщо Євросоюз "не виправить ситуацію з блокадою Калінінграда".

У Кремлі назвали "безпрецедентним" та "незаконним" призупинення Литвою транзиту деяких товарів до Калінінградської області через свою територію у рамках санкцій ЄС, але відповіді поки не придумали. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.