Росія вимагає від Литви відновити транзит в Калінінград і погрожує захистом своїх інтересів

Понеділок, 20 червня 2022, 16:43

Міністерства закордонних справ Росії викликало очільницю посольства Литви у Москві у зв'язку із забороною на залізничний транзит вантажів через литовську територію до Калінінградської області.

Про це йдеться у заяві на сайті МЗС РФ, пише "Європейська правда".

У російському міністерстві назвали дії Литви "відкрито ворожою" провокацією та порушенням міжнародно-правових зобов'язань.

"Заявили у зв'язку з цим, що якщо найближчим часом вантажний транзит між Калінінградською областю та рештою території Російської Федерації через Литву не буде відновлено в повному обсязі, то Росія залишає за собою право на дії із захисту своїх національних інтересів", - йдеться у заяві.

18 червня губернатор Калінінградської області Росії Антон Аліханов заявив, що з суботи Литва припинила пропускати через свою територію транзитні потяги з товарами, які потрапили під санкції Європейського Союзу.

У Раді Федерації заявили, що у Росії будуть "розв'язані руки для вирішення питання будь-якими способами", якщо ЄС не виправить ситуацію з "блокадою Калінінграда".

Речник Кремля Дмитрій Пєсков назвав ситуацію "безпрецедентною" і рішення - незаконним, зазначивши, що Росія ще визначається з відповіддю. 

У той же час головний дипломат Жозеп Боррель поки не прогнозує нового витка серйозної напруги у відносинах з РФ через припинення транзиту до Калінінградської області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: