Болгарія дала надію на зняття вето щодо переговорів з Північною Македонією про вступ в ЄС

Вівторок, 21 червня 2022, 09:18

За кілька днів до того, як лідери ЄС обговорять розширення Євросоюзу на саміті, Болгарія дала надію на те, що її вето щодо початку переговорів про вступ Північної Македонії може бути знято.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації Euractiv.

Болгарія наклала вето початок переговорів про вступ з Північною Македонією через культурні та історичні суперечки. Македонці закликають до початку переговорів та врегулювання всіх питань у ході переговорів, тоді як Болгарія залишалася непохитною.

Утім, нещодавня пропозиція Франції, яка висунула механізм розблокування суперечки, дала надію на вихід з глухого кута.

"Нехай Рада міністрів та Національні збори вирішать експертно, чи достатньо двосторонній протокол зі Скоп'є захищає інтереси Болгарії, тому що цей протокол має стати частиною переговорних рамок і відтепер всі відносини мають будуватись на його основі", - сказав президент Болгарії Румен Радєв в понеділок.

Радєв посилається на пропозицію, зроблену Парижем, про те, щоб проблемні питання розглядалися під час переговорів по главах, і подальший прогрес відбувався тільки, коли рішення знайдене. Аналогічну пропозицію висувало Скоп'є.

"Пропозиції французького головування поки що найкращі, найсправедливіші. Двосторонні питання необхідно порушувати на рівні ЄС. Це не просто двостороння історична суперечка між Болгарією та Республікою Північна Македонія", - прокоментував Радєв.

Він додав, що це питання, які стосуються основ Європейського Союзу, і європейські партнери, нарешті, усвідомили, що переговорні рамки – це місце для вирішення цих питань.

Французьке головування запропонувало обом країнам кроки зі зняття вето. Болгарський уряд передав питання до парламенту, який навряд чи обговорить пропозицію до саміту ЄС, який відбудеться цього тижня.

У Єврокомісії стверджують, що можливість відкриття переговорів про членство з Північною Македонією повністю заблокована урядом Болгарії.

Детальніше про цей конфлікт читайте у статті "Євроінтеграція в обмін на ідентичність: куди веде конфлікт болгар та македонців"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.