Президент Фінляндії не очікує прориву у переговорах з Туреччиною до саміту НАТО в Мадриді

Вівторок, 21 червня 2022, 10:44

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо прокоментував тристоронню зустріч щодо НАТО між Фінляндією, Швецією і Туреччиною, яка відбулась в Брюсселі в понеділок.

Свій коментар він озвучив на пресконференції з главою Європарламенту Робертою Метсолою у вівторок під час її візиту до Фінляндії, повідомляє "Європейська правда".

Нііністьо відзначив, що сам факт переговорів у понеділок вже є прогресом, але щодо змісту дискусії його оцінка песимістична.

"Взагалі, по суті, (на зустрічі у понеділок. - Ред.) відбулось не так багато прогресу. Але ми точно маємо бути задоволені, що дискусії почалися. Всі дивляться на Мадрид (саміт НАТО наприкінці червня. - Ред.) і графік у контексті Мадриду, але буде дуже важко досягти домовленостей до цього часу", - сказав він.

Відповідаючи на запитання щодо можливого членства Фінляндії у НАТО до вересня, Нііністьо не зміг дати чіткий прогноз.

"Я б не хотів називати точних дат, але це (вступ до вересня. - Ред.) можливо. Хоча також можливо, що ми не зробимо цього до вересня, це (питання) відкрите", - сказав він.

У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі в понеділок відбулася тристороння зустріч представників Туреччини, Швеції та Фінляндії щодо вступу останніх до Альянсу.

Зустріч відбулась на запрошення генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга. На ній обговорювали занепокоєння Туреччини у зв’язку з потенційним приєднанням до Альянсу Швеції та Фінляндії.

Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО у травні. Усі 30 країн-членів повинні дати згоду на вступ, але Туреччина наклала вето.

Читайте також: А Ердоган проти: навіщо Туреччині блокувати розширення НАТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.