Статус кандидата нарешті зітре невизначеність, чим є Україна для ЄС - посол

Середа, 22 червня 2022, 12:06

Надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС стане історичним рішенням, яке сигналізує Росії, що вона більше не може претендувати на сферу впливу на Україну.

Про це заявив посол України в Брюсселі Всеволод Ченцов виданню The Guardian, пише "Європейська правда".

Напередодні саміту ЄС, який у Києві називають історичним, Ченцов сказав, що протягом багатьох років Україну розглядали як міст або як буферну державу, а не як потенційного члена. 

Рішення про статус кандидата, за словами дипломата, нарешті знищить невизначеність щодо того, чим є Україна для ЄС, "будуємо ми спільний дім чи ні". "Я думаю, що тепер нарешті є ясність", - зазначив Ченцов.

"Нам потрібна ця ясність (щодо членства в ЄС. - Ред.), щоб підтримати українську армію, українське суспільство, морально, психологічно та отримати чітке відчуття та розуміння напрямку руху України", - підкреслив український дипломат.

ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення

За словами Ченцова, "війна об’єднала нас з ЄС на всіх можливих рівнях: від уряду до уряду, але в основному від людей до людей".

"Той факт, що європейці, громадяни ЄС, приймають українців, як своїх братів, що вони живуть під одним дахом, був дуже важливим для зміни уявлень про те, чи може Україна бути членом ЄС. Це не дивна країна, ми не дивні люди. Ми однакові, ми поділяємо те саме розуміння цього світу", - зауважив Всеволод Ченцов.

Як повідомлялося, згідно з проєктом рішення лідери ЄС на саміті в у Брюсселі 23-24 червня схвалять рекомендацію Європейської комісії щодо надання Україні та Молдові статусу кандидата на вступ в Європейський Союз. 

17 червня Єврокомісія оприлюднила висновки за заявками на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії, рекомендувавши надати першим двом статус кандидата. 

Водночас для України прописали сім вимог, які вона має виконати, щоб не втратити новий статус і просуватися до наступного етапу процедури.

Детальніше про це - у відеопоясненні ЄвроПравди, а також у статті Кандидат авансом: 7 вимог, які має виконати Україна, щоб ЄС не скасував її новий статус.



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.