У стічних водах Лондона виявили вірус поліомієліту – востаннє таке було у 1984 році

Середа, 22 червня 2022, 16:32

Управління з безпеки здоров’я Великої Британії оголосило про надзвичайну національну подію після того, як під час планової перевірки каналізації в Лондоні в стічних водах виявили вірус поліомієліту.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу відомства.

Зазначається, що вакцинний поліовірус типу 2 виявили в кількох зразках, які були взяті з лютого по травень. В Управлінні припускають, що його підхопили члени однієї сім’ї на північному сході Лондона, але про підтверджені випадки захворювання наразі не відомо.

Епідеміологиня Управління з безпеки здоров’я Британії Ванесса Саліба наголошує, що дериват вакцинного поліовірусу типу 2 – рідкісний, а тому ризик для громадськості лишається низьким.

"Більшість населення Великої Британії має захист від поліомієліту з дитинства, але серед деяких людей із низьким рівнем вакцинації окремі люди можуть перебувати в групі ризику. Ми вже розслідуємо ситуацію, щоб зрозуміти масштаб поширення вірусу", – додала вона.

Раніше в стічних водах у Лондоні також виявляли вірус поліомієліту, але такі випадки були поодинокими. Цього ж разу вірус підтвердився у зразках, що бралися з різницею в кілька місяців – востаннє таке було у 1984 році.

Вірус поліомієліту здатен вражати спинний мозок і частково нерви головного мозку, що призводить до паралічу, а в окремих випадках – смерті людини. Більшість людей переносять поліомієліт без симптомів і можуть навіть не здогадуватися, що заразилися.

Найбільш поширені шляхи перенесення поліомієліту – через немиті руки, коли інфікована людина торкається ними фруктів або води.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.