Європарламент підтримав найбільшу реформу вуглецевого ринку

Середа, 22 червня 2022, 17:56

Європейський парламент у середу підтримав реформи вуглецевого ринку, розвіявши побоювання щодо затримки європейської політики щодо зміни клімату.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Схвалені пропозиції дозволять швидше скоротити викиди в рамках вуглецевого ринку Європейського Союзу, що є центральним елементом пакета законів щодо скорочення чистого виробництва парникових газів в ЄС на 55% до 2030 року з рівня 1990 року.

Компроміс був досягнутий після того, як законодавці відхилили весь закон про ринок вуглецю під час першого голосування цього місяця на тлі розбіжностей щодо того, як швидко припинити дію безкоштовних дозволів на тлі різких витрат на енергоносії та інфляції.

Цього разу більшість законодавців підтримали пропозицію поступово скасувати безкоштовні дозволи на викиди CO2 для галузей до 2032 року та замінити їх вуглецевим збором на імпортовану сталь, цемент та іншу продукцію.

"Нарешті ми це отримали. Ми прийняли величезною більшістю найбільший кліматичний закон, який коли-небудь був", - сказав Пітер Ліз, провідний законодавець парламенту щодо ринку вуглецю.

Промисловість лобіювала збереження своїх безкоштовних дозволів, які дозволяють їм безкоштовно викидати деяку кількість CO2 – критики системи кажуть, що вона позбавляє стимулу до зменшення промислового забруднення.

Європейський ринок вуглецю, або "система торгівлі викидами" (ETS), змушує електростанції та заводи купувати дозволи на викиди CO2, коли вони забруднюють довкілля, і обмежує кількість дозволів, доступних для покупки.

Законодавці проголосували за те, щоб обмеження дозволів на викиди CO2 на ринку зменшилося на 4,4% з 2024 року, на 4,5% з 2026 року і на 4,6% з 2029 року, тоді як додаткові 70 мільйонів дозволів будуть скасовані в 2024 році і 50 мільйонів у 2026 році.

Проте парламент обмежив запланований ринок вуглецю ЄС для будівель і транспорту, що може підвищити ціни на пальне. Нова схема повинна застосовуватися до комерційного сектору з 2025 року і виключати домогосподарства, що, за попередженням Брюсселя, може призвести до того, що Європа не досягне своїх кліматичних цілей.

Європарламент посилив інші частини пропозиції, підтримавши розширення ринку вуглецю, щоб охопити 100% викидів від міжнародних морських перевезень до та з ЄС з 2027 року, проти 50%, запропонованих Брюсселем.

Поправки щодо обмеження доступу фінансових інвесторів до ринку вуглецю також були прийняті, незважаючи на попередження банків про те, що це призведе до скорочення їх ліквідності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.