Європарламент підтримав ініціативу гарантувати заповненість газових сховищ на 80% до початку опалювального сезону

Четвер, 23 червня 2022, 14:30

Європейський парламент у четвер підтримав ініціативу Європейської комісії зобов’язати держави-члени гарантувати заповнення підземних газових сховищ на рівні 80% до 1 листопада.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу Європарламенту.

Ініціатива має на меті забезпечити запаси газу в ЄС до початку опалювального сезону. При цьому держави-члени повинні прагнути заповнити газові сховища на 85%, а в подальші роки цей показник виросте до 90% для захисту від можливих перебоїв у постачанні газу.

Ухвалений Європарламентом документ також надає сховищам газу статус критичної інфраструктури і зобов’язує операторів сховищ пройти обов’язкову сертифікацію для уникнення ризиків зовнішнього втручання.

Крім того, Європейська комісія до серпня має розробити рекомендації зі спільної закупівлі газу двома або більше державами-членами ЄС.

ЄС тимчасово перейде на вугілля, щоб замістити дефіцит російського газу

Тепер для набуття чинності законопроєктом він має бути затверджений Радою Європейського Союзу і опублікований в Офіційному журналі ЄС.

Минулого тижня Росія скоротила пропускну спроможність свого газопроводу "Північний потік-1" до 40%, пославшись на проблеми з обладнанням.

Нагадаємо, в середу голова Міжнародного енергетичного агентства (IEA) Фатіх Бірол порадив Європі терміново готуватися до того, що Росія взимку повністю перекриє постачання газу.

За даними Європейської комісії, уже 12 країн ЄС постраждали від скорочення поставок газу з Росії.

Читайте також: Російське "газове салямі": як Путін використовує енергетику в новій війні проти ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.