ЄС домовився з Норвегією про збільшення постачання газу

Четвер, 23 червня 2022, 17:54

Віцепрезидент Європейської комісії Франс Тіммерманс, єврокомісарка з питань енергії Кадрі Сімсон і міністр нафти і енергетики Норвегії Тер’є Аасланд у четвер домовилися про посилення співпраці у сфері енергетики.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу Єврокомісії.

Сторони домовилися про "посилення співпраці для забезпечення додаткових короткотермінових і довготермінових постачань газу з Норвегії, вирішення проблеми високих цін на енергоносії та розвитку довгострокової співпраці у сфері відновлюваної енергетики".

Зазначається, що Норвегія є найбільшим виробником нафти і газу в Європі, і на неї припадає близько чверті поставок газу до Європейського Союзу. Європейський енергетичний ринок є ключовим ринком збуту норвезьких енергоносіїв.

Європарламент підтримав ініціативу гарантувати заповненість газових сховищ на 80% до початку опалювального сезону

ЄС також підкреслив, що за останні 50 років Норвегія зарекомендувала себе як надійного постачальника нафти і газу, а сторони мають спільний інтерес у забезпеченні впорядкованого функціонування ринку.

Конкретні умови щодо збільшення постачання газу з Норвегії до ЄС мають бути вирішені пізніше.

Минулого тижня Росія скоротила пропускну спроможність свого газопроводу "Північний потік-1" до 40%, пославшись на проблеми з обладнанням.

Нагадаємо, в середу голова Міжнародного енергетичного агентства (IEA) Фатіх Бірол порадив Європі терміново готуватися до того, що Росія взимку повністю перекриє постачання газу.

За даними Європейської комісії, уже 12 країн ЄС постраждали від скорочення поставок газу з Росії.

Читайте також: Російське "газове салямі": як Путін використовує енергетику в новій війні проти ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.