Ердоган задумався про повернення смертної кари в Туреччини через підпали лісів

П'ятниця, 24 червня 2022, 19:47

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вважає, що для засуджених через підпал лісів може бути застосована смертна кара, заборонена в країні з 2004 року.

Про це Ердоган заявив у п’ятницю під час пресконференції, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Anadolu.

"Уявіть, що приходить, перепрошую, п’яний чоловік і каже: "Я не знаю, чому я був злий, через це я спалив це місце". Що це взагалі значить, що це за маячня? Це (смертну кару) потрібно обговорити і нам точно слід над цим попрацювати", – сказав президент Туреччини.

Він додав, що всього пожежі охопили близько чотирьох тисяч гектарів, і їхнє гасіння продовжується.

Зазначимо, що в Туреччині смертна кара була скасована у 2004 році, а фактично жодної страти не відбулося з жовтня 1984 року.

Ердоган не вперше публічно порушує ідею відновлення смертної кари в Туреччині: у 2016 році він заявляв, що може ухвалити таке рішення, якщо його підтримає парламент. Такі заяви турецького президента розкритикували в ЄС.

Нагадаємо, біля турецького курортного міста Мармарис останні кілька днів тривають сильні лісові пожежі.

Правоохоронці затримали 34-річного чоловіка, який зізнався, що вчинив підпал після того, як розлютився через "комерційну суперечку в родині".

Влітку 2021 року цей район також став осередком мастшабних лісових пожеж, які називають найгіршими у нещодавній історії Туреччини. Стихія призвела до загибелі восьми місцевих жителів та подекуди змусила евакуювати туристів з готелів на узбережжі моря. 

Читайте також: Звикаємо до нового клімату: як спека та повені змінюють звичну нам Європу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.