Зеленський на саміті G7 розповів, якої допомоги чекає від партнерів

Понеділок, 27 червня 2022, 15:32

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні до лідерів Групи семи подякував їм за вже надану підтримку та розповів про кроки, яких очікує у майбутньому.

Як пише "Європейська правда", стислий виклад виступу Зеленського наводить пресслужба офісу.

Зеленським запропонував "сімці" долучитися до роботи над гарантіями безпеки для України, які унеможливили б повторення подібної війни.

По-друге, він підняв питання про надання Україні сучасних систем протиракетної оборони, які могли б гарантувати більшу безпеку у тилу та посприяти запуску економіки.

Також Зеленський говорив про необхідність розблокувати експорт українського зерна й придумати механізм забезпечення продовольчої безпеки у світі, але чи висловлював він конкретні пропозиції - не зазначається. 

Президент закликав далі посилювати санкції проти Росії, зокрема, встановити обмеження ціни для російської нафти, яка йде на експорт, і створити механізм конфіскації заморожених чи заарештованих російських активів. Також він висловив сподівання, що Держдеп США підтримає пропозицію визнати РФ державою – спонсором тероризму. 

Зеленський підняв питання і про повоєнну відбудову України, зазначивши, що це буде "найбільший економічний проєкт сучасності" і участь у ньому посилить країни G7. 

Нагадаємо, саміт Групи семи проходить у замку Ельбау у німецькій Баварії 26-28 червня. У перший день саміту Британія, Канада, США і Японія анонсували заборону на імпорт російського золота. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.